Digital markedsføring

Vi lagde vår helt egen nettbutikk!

I forbindelse med valgfaget digital markedsføring har vi de siste ukene jobbet i grupper med en eksamensoppgave. Oppgaven gikk ut på at vi skulle sette opp en helt egen nettbutikk! Dette medførte en svært høy læringsprosess der jeg stadig satt igjen med ny digital kunnskap. Oppgaven har vært utrolig lærerik, utfordrende og morsom på samme tid. Jeg vil derfor dele med dere hvordan hele prosessen gjennom eksamen har vært og hvilke tanker jeg sitter igjen med.

I det øyeblikket jeg fikk utlevert eksamensoppgaven oppstod det allerede en utfordring for gruppen, nemlig at ingen av oss tidligere har vært med på å opprette en nettbutikk. Jeg satt igjen med en følelse av at dette kunne jeg lære mye av! Det dukket opp mange spørsmål i begynnelsen av arbeidet som hvilken plattform skulle vi benytte oss av? hva ville vi selge? hvor skulle vi få tak i varer? Starten kan jeg dermed beskrive som veldig utfordrende, men samtidig tenkte jeg at denne oppgaven er svært relevant i både skole- og senere jobbsammenheng.

OKR – hvilke mål ville vi nå?

Noe av det første foreleser Karl Philip Lund presenterte for oss var hvor viktig det var å lære seg å benytte OKR. Han fortalte at de fleste selskaper som gjør det bra internasjonalt benytter seg av OKR. Dersom man benytter seg av OKR setter man først opp et ”objective”, som skal beskrive hvilket mål man vil oppnå. Deretter setter man opp ”key results”, som er små oppgaver man skal gjennomføre for å nå målet.

En liten del av oppgaven var nettopp akkurat dette, vi skulle sette opp et objective og 3 key results. Vårt objective var at vi skulle skape en inspirerende nettbutikk. For å nå dette målet satt vi opp følgende key results:

KR1: Sette opp en enkel nettbutikk som fremmer varene innen 15. mars.
KR 2: Få 100 likes på facebooksiden innen 15. mars. 
KR3:
Oppnå 100 besøkende i nettbutikken innen 1.mai. 

Det var viktig for oss å klare å utføre våre key results før tidsfristen vi hadde satt var gått ut. Dermed lagde- og brukte vi facebook og instagram sidene vi hadde opprettet i forbindelse med nettbutikken, og delte med venner og bekjente. Vi fikk mye positiv feedback fra de som fant dette interresant og som hjalp oss med å nå vårt mål. Jeg fikk derfor kun positive opplevelser ved å bruke sosiale medier for å markedsføre vår nettbutikk.

Nettbutikk- og design

Etter en rask diskusjon avgjorde vi at det var lurest for oss å benytte oss av shopify.com da vi er studenter med et relativt lavt budsjett. Vi opprettet dermed nettbutikken www.sapeglede.myshopify.com som består av forskjellige såper- og tilbehør. Valget vårt endte med at vi ville selge såper og tilbehør til såper fordi det alltid vil være et behov for skjønnhets- og hygieneprodukter uavhengig av kjønn og alder. Mye av tiden vår gikk til å velge ut designet, farger og bilder til nettbutikken vår. Etter noen tutorials på youtube og noen eksperimenter inne på shopify, begynte nettbutikken plutselig å ligne på noe. Vi ønsket også å endre domenet så det ikke skulle stå «myshopify.com», men da dette kun var en skoleoppgave var ikke dette en prioritering vi la vekt på i denne omgang.

Produkter- og varelager

Når det gjelder produkt- og varelager var vi ekstremt usikre på hvordan vi skulle gjøre det. Vi valgte dermed å bruke et «verktøy» som heter Oberlo, som fungerer ved å selge allerede eksisterende varer gjennom forskjellige utvidelser. Dermed kunne vi enkelt legge til produkter vi ville selge i vår nettbutikk, uten å sitte igjen med et eget varelager. Vi kunne valgt å gjøre det litt mer «vårt eget», men som sagt siden vi kun så på dette som en erfaring og ikke noe vi ville føre videre med det første, valgte vi dermed å gjøre det enklest mulig. Jeg syntes også at produktene- og produktbildene vi fant gjennom Oberlo var svært reelle for hvordan vi tenkte det skulle se ut fra starten av arbeidet.

Samtidig som Oberlo er en veldig effektiv og enkel løsning, finnes det også noen negative sider. Dette er for eksempel at vi ble nødt til å bruke «dropshipping», noe som gjør at vi ikke selv ville hatt kontroll på varelageret eller at levering til kundene hadde gått som det skulle. Det kunne dermed føre til at vi ikke hadde hatt kontroll eller om kunden ville motta riktig vare, som igjen kan føre til dårlig kundeservice. Men allikevel så vi på denne løsningen som den rette for oss som for første gang skulle lage vår egen nettbutikk i praksis.

Helt til slutt sitter jeg igjen med en enorm mestringsfølelse- og læringskurve fra oppstart til nå. Jeg var svært usikker etter første møtet med Shopify, men ble raskt positivt overrasket over at det var enkelt å benytte seg av. Til tross for at det var frustrerende, utfordrende og vanskelig i starten endte det opp i enorm lærdom som er svært relevant videre i arbeidslivet.

Kilder:
Inevo om OKR

You may also like...

1 Comment

  1. Sandra says:

    Spennende å lese om dine erfaringer rundt det å starte en nettbutikk. Sitter igjen med et inntrykk av at dette er noe dere lærte mye av!

    Du har en fin struktur, og det er lett for oss lesere og lese innlegget når du benytter deg av både mellomoverskrifter og bilder. Overskriften oppleves også meget relevant. Fortsett det gode arbeidet! Gleder meg til å lese mer 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *